Uskrsnji zeka

Uskrs je najradosniji praznik za sve nas, i odrasle a posebno za decu zbog svog tog šarenila koje nosi sa sobom. Ne mogu da odolim želji da ne napravim nešto pored farabanih jaja naravno koja moraju biti tu prisutna. Za decu ima divnih aktivnosti koje mogu uraditi za vreme Uskrsa, neke smo već pokazali na samom blogu, kao i jaja koja smo farbali, ali ovaj put sam htela da napravim nešto za njih tj. da im poklonim neku sitnicu na taj dan.

Sigurno ste već videli razne igračkice od starih čarapa koje možete napraviti i zeka je jedan od poznatijih pa sam htela i ja da uradim nešto slično. Jednostavan je postupak a izgleda preslatko na kraju. Evo šta vam je potrebno:

  • Jedna čarapa
  • Punjenje
  • Konac
  • Satenska traka
  • Slamčica

Od dečije čarape ćete dobiti malog zeku a od čarape za dorasle većeg zeku. Potrebno je da čarapu napunite sa punjenjem ili pirinčem ali se meni lično više svidja sa punjenjem jer deca se igraju sa tim i velike su šanse da pirinač ispadne iz čarape a i zeka je mekaniji tako i pogodniji za igranje. Pirinač varijanta punjenja je da zeka stoji na jednom mestu,  nije pogodan baš za dugo igranje.

Kada napunite zeku i blago ocenite gde je telo a gde glava potrebno je da postavite slamčicu u sredinu. Ona sluši da da dodatnu stabilnost zeki i da glava ne pada kada se sve stegne. Tamo gde se završava telo i počinje glava potrebno je da stegnete čarapu sa koncem i isto to da uradite i na delu gde se završava glava a počinju uši.

Uši ćete dobiti tako što ćete deo koji vam je ostao na vrhu iseći na dva dela a zatim malo iskrojite učice da izgledaju kao zekine. Dodajte oči ili ih nacrtajte, dodajte detalje poput satenske trake oko vrata i zeka je gotov. Oči koje sam ja koristila imate da nađete u skoro svakoj bolje opremljenoj knjižari ali ako ne nađete možete stvaiti dugmiće ili ih nacrtati markerom.

Složićete se samnom da je baš jednostavno a slatko samo po sebi. Ove zeke će sačekati moju decu na doručku i dobiće ih kada se budemo ujutru kucali sa jajima.

Slobodno nam pišite u komentarima ispod teksta ili još bolje pošalite nam sliku kako su vama ispale uskršnje zeke volela bih da vidim 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *